Hoito-ohjeet

Lattianpäällystysyhdistys ry


Asunnossanne on nyt helppohoitoinen, aito parkettilattia. Jotta lattianne säilyisi hyvässä kunnossa, annamme seuraavassa teille neuvoja ja ohjeita parkettianne varten.

  1. Normaalin siivouksen yhteydessä parkettilattia ei vaadi kun lakaisemista, imurointia tai pyyhkimistä kostealla ja kuivalla rievulla.
  2. Perusteellisesti puhdistettaessa parkettilattia pyyhitään kostealla ”kuivaksi” väännetyllä lattiarievulla. Tarvittaessa käytetään synteettistä puhdistusainetta.
  3. Vahatun parketin saat parhaiten puhtaaksi mineraalitärpätillä. Puhdistuksen jälkeen voit jälleen kiillottaa vahatun lattian.

Tahrojen poistaminen
Mitä tuoreempi tahra on, sitä helpompi se on saada pois!

Tahralaji Puhdistusaine
hedelmät, marjat, mehut, maito, kerma, virvoitusjuomat, olut, viini, kahvi, tee synteettinen puhdistusaine *
suklaa, rasva, öljy, kenkävoide, korkojen jäljet, terva, piki mineraalitärpätti
Värinauha, monistusvaha, korjauslakka, kuulakärkikynä muste, huulipuna, taloussprii, virtsa synteettinen puhdistusaine*
veri kylmä vesi
Esimerkiksi kenkien jättämät mustat jäljet lattiassa pyyheku

*Esim. laimennettu astianpesuaine golv2.jpg

Vaikka parkettilattian pinta onkin lakattu kestävällä lakalla, huonekalujen jalkojen alle olisi syytä liimata huopapalaset. Hiekasta ja vedestä tai piikkikorkoisista kengistä parketti ei myöskään pidä.

Tärkeä asia

Suomen ilmastossa puu joutuu suurista ilman kosteuden vaihteluista johtuen kovaan rasitukseen. Tämän vuoksi on tärkeää, että tiloissa joihin parketti on asennettuna, ilman suhteellinen kosteus pidetään 40 -60 % alueella.

Näistä kosteusprosenteista poikkeavissa olosuhteissa, parketissa saattaa esiintyä ylimääräistä turpoamista tai harvistumista, jonka suhteellinen parketin valmistaja tai asentaja ei voi ottaa vastuuta. Suosittelemme kuivina aikoina ilmankostuttimen käyttöä ja kosteissa olosuhteissa kesällä ja syksyllä lämmitystä ja tuuletusta.